- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
WIM-PIB po kolejnej wizycie akredytacyjnej

Wojskowy Instytut Medyczny – Państwowy Instytut Badawczy po raz kolejny uzyskał Certyfikat Akredytacyjny (nr 2022/68), który jest potwierdzeniem wysokiej jakości udzielanych świadczeń. Uzyskanie certyfikatu poprzedzone było wizytą przedstawicieli Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia, podczas której podkreślano zaangażowanie personelu w działania projakościowe oraz komunikację pracowników.
Czytaj więcejWIM zaprasza lekarzy anestezjologów do współpracy

W odpowiedzi na dynamicznie zmieniający się rynek usług medycznych proponujemy Państwu nowatorską formę zatrudnienia w Wojskowym Instytucie Medycznym. Jesteśmy jedną z największych, wieloprofilowych, o najwyższym stopniu referencyjności, akredytowanych placówek ochrony zdrowia w Polsce. Nasze sale operacyjne, gabinety zabiegowe oraz nowoczesny sprzęt spełniają najwyższe światowe standardy, co pozwoli Państwu doskonalić swoją wiedzę i umiejętności pod okiem...
Czytaj więcejUniwersytet Warszawski oraz WIM podjęły współpracę p…

14 października 2022 r. Rektor Uniwersytetu Warszawskiego prof. dr hab. Alojzy Z. Nowak oraz dyrektor Wojskowego Instytutu Medycznego gen. broni prof. dr hab. n. med. Grzegorz Gielerak, podpisali porozumienie w sprawie współpracy organizacyjnej oraz dydaktyczno-badawczej przy tworzeniu i prowadzeniu kształcenia lekarzy na nowo formowanym Wydziale Medycznym Uniwersytetu Warszawskiego.
Czytaj więcejWIM państwowym instytutem badawczym

Szanowni Państwo, Drodzy Pracownicy Wojskowego Instytutu Medycznego, na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 13 września 2022 roku Wojskowy Instytut Medyczny w Warszawie otrzymał status państwowego instytutu badawczego. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 19 października, co będzie m.in. oznaczać, że z tym dniem oficjalną nazwą używaną przez instytut będzie Wojskowy Instytut Medyczny – Państwowy...
Czytaj więcejOgłoszenie o brakowaniu (zniszczeniu) dokumentacji m…

Informujemy, że planowane jest brakowanie dokumentacji medycznej pacjentów leczonych w Wojskowym Instytucie Medycznym przy ul. Szaserów 128, 04-141 Warszawa w roku 2001. Osoby uprawnione i zainteresowane odbiorem oryginału dokumentacji medycznej przeznaczonej do niszczenia mogą ubiegać się o jej odbiór do 31.12.2022 r. po uprzednim złożeniu wniosku w Archiwum Medycznym.
Czytaj więcejLASEROWA I SOCZEWKOWA KOMERCYJNA KOREKCJA WAD WZROKU…

Chirurgia refrakcyjna rogówki i soczewki jest jedną z intensywniej rozwijających się gałęzi okulistyki i umożliwia korekcję wad wzroku dzięki wykorzystaniu najnowszych odkryć medycyny i bioinżynierii, w tym ultranowoczesnych platform laserowych. Liczba wykonywanych laserowych zabiegów refrakcyjnych w Polsce i na świecie systematycznie rośnie; na świecie wykonywanych jest rocznie ok. 5 mln procedur a w Europie ok...
Czytaj więcejDlaczego warto pracować w WIM?

Jesteś pielęgniarką? Chcesz bezpłatnie podnosić kwalifikacje zawodowe? Szybko uzyskać specjalizację? Dokształcać się w miejscu pracy, bez wędrówek po różnych szpitalach? Zapytaj o pracę w Wojskowym Instytucie Medycznym. Szpital przy Szaserów zatrudni absolwentki pielęgniarstwa po studiach magisterskich i licencjackich. Dzięki wypracowanej w naszym szpitalu, innowacyjnej ścieżce rozwoju zawodowego, pielęgniarka może skorzystać z szybkiej drogi awansu zawodowego...
Czytaj więcejNa operację zaćmy czeka się tylko 7 dni

W naszym oddziale na operację zaćmy czeka się 7 dni. Operacje są bezpłatne, z ubezpieczenia, w ramach NFZ. Na pierwszą poradę okulistyczną zapraszamy do naszego szpitala: WIM Legionowo, ul. Zegrzyńska 8. Oddział Chirurgii Okulistycznej, piętro 3. Zapisy do Poradni Okulistycznej: telefoniczne pod nr tel. 261-866-225, pon., śr., czw., pt. w godzinach 7:30 – 14:00...
Czytaj więcejCodzienny jadłopis, czyli co jeść...
ZALECENIA DLA PACJENTÓW
1. Spożywaj posiłki regularnie
Zaleca się, by spożywać co najmniej 3 posiłki w ciągu dnia, ale jeszcze lepiej jest rozdzielić całodzienną rację pokarmową na 4-5 posiłków: śniadanie, II śniadanie, obiad, (podwieczorek), kolacja.
Odstępy między kolejnymi posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny, a ostatni posiłek należy spożyć minimum 2 godziny przed snem.
2. Zadbaj o różnorodność spożywanych posiłków
Podczas zestawiania jadłospisów, należy pamiętać, by w każdym posiłku znalazły się produkty z różnych grup, m.in.: produkty zbożowe, mleko i jego przetwory oraz warzywa i owoce.
3. Podstawę codziennego jadłospisu stanowić powinny produkty z całego ziarna, warzywa i owoce
W skład każdego posiłku wchodzić powinny:
produkty pełnoziarniste: pieczywo razowe lub typu graham, kasze gruboziarniste (gryczana, jęczmienna, jaglana), makaron razowy, ryż (brązowy, biały gotowany al dente), płatki zbożowe,
warzywa: w postaci surowej lub krótko gotowane, zalecana jest różnorodność, nie należy zapominać o warzywach strączkowych (groszek, fasola, soja)
owoce w postaci surowej jako składnik/dodatek do posiłku, ograniczać należy spożycie owoców kandyzowanych, wyrobów owocowych słodzonych cukrem (dżemów, soków).
4. W skład dziennej racji pokarmowej powinny wchodzić mleko i przetwory z mleka
Zaleca się, by codziennie spożywać 2 szklanki mleka lub równoważne porcje jego przetworów (biały ser, jogurt, kefir) - spośród nich wybierać należy produkty o obniżonej zawartości tłuszczu.
5. Mięso i jego przetwory spożywaj w umiarkowanych ilościach
Sięgaj po chude gatunki mięs (drób, wołowina, cielęcina, dziczyzna, królik, okazjonalnie wieprzowina, ale bez tzw. tłuszczu widocznego).
Wskazane jest, by dania mięsne zastępować daniami z roślin strączkowych (np. pasztet wołowo-wieprzowy zamień na „pasztet” z ciecierzycy) lub potrawami z ryb przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.
6. Ogranicz spożycie tłuszczów ogółem, a tłuszcze zwierzęce zastąp olejami roślinnymi
Tłuszcze stanowią istotny składnik diety, nie można ich zupełnie wyeliminować, jednak należy zwracać uwagę na ilość i rodzaj spożywanych tłuszczów.
Aby uniknąć nadmiaru tłuszczu w diecie należy:
ograniczyć jego ilość jako dodatku do potraw, np. zupy bez zasmażki i doprawione jogurtem lub kefirem – nie śmietaną, ziemniaki/warzywa gotowane oprószone koperkiem/ziołami bez polewania tłuszczem, sosy na bazie majonezu zastąpić należy sosami jogurtowymi
smażenie na tłuszczu zamień np. na: smażenie bez dodatku tłuszczu, gotowanie (w wodzie/na parze), pieczenie w folii aluminiowej, w pergaminie, duszenie (bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu);
ogranicz spożycie produktów o dużej zawartości tłuszczu (bogate w tzw. „tłuszcz „ukryty”): majonezy i sosy majonezowe, pasztety, wędliny drobnorozdrobnione (parówki, serdelki, szynki mielone), sery żółte pełnotłuste, sery topione, dania typu „fast food”, chipsy.
7. Uważaj na sól
Konieczne jest ograniczenie spożycia soli (należy zupełnie wyeliminować tzw. dosalanie potraw) - pożądany smak potraw uzyskać można poprzez odpowiednio dobraną kompozycję ziół i przypraw;
8. Pamiętaj o odpowiedniej podaży płynów
Wodę dostarczamy zarówno w postaci napojów (zwykła woda przegotowana, wody mineralne, herbaty, herbatki owocowe, soki, napoje), jak i łącznie ze spożywanymi posiłkami.
Niedostateczna podaż wody może szybko doprowadzić do odwodnienia i zaburzeń w gospodarce elektrolitowej. Stąd też należy pić często, ale w umiarkowanych ilościach. Zaleca się podaż około 2litrów napojów dziennie (+ podczas wysiłku fizycznego dodatkowa porcja płynów).
Zaleca się, by sięgać głównie po wodę, herbaty (zielona/czerwona/biała), herbatki (owocowe, ziołowo-owocowe) bez cukru oraz soki (warzywne, owocowo-warzywne), najlepiej te, które przygotowano bez dodatku cukru (cukier dostarcza jedynie tzw. puste kalorie).
9. Bądź aktywny ruchowo
Wysiłek fizyczny jest integralną częścią prawidłowego, kompleksowego leczenia nadwagi i otyłości. Dziennie zaleca się minimum 30 minut umiarkowanej aktywności fizycznej, np.: długi spacer, marsz, jazda na rowerze, zajęcia na basenie, zajęcia na sali gimnastycznej i gry zespołowe pod nadzorem rehabilitanta. Ćwiczenia fizyczne – ich czas oraz intensywność – zależą od wydolności układu krążenia, dlatego ich układ oraz czas trwania powinny być wcześniej ustalone z lekarzem prowadzącym.
Autor: mgr inż. Ewelina Pałkowska, prof. dr hab. Elżbieta Bartnikowska
Opracowano w oparciu o Złotą Kartę Prawidłowego Żywienia